Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης τελέστηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 η κηδεία του Μάρκου Γαβρά στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, ύστερα από επιθυμία της οικογένειας. Στην τελετή, όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid-19, έδωσαν το παρόν, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Λευτέρης Καραΐσκος, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας Αμοργού κ. Παναγιώτης Ψυχογιός, ο καθηγητής μουσικής και συνθέτης κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος, εκπρόσωποι Αμοργιανών συλλόγων και σωματείων, συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος.

Την εξόδιο ακολουθία έψαλλαν, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, ο πατέρας Αρτέμης Γιαννακός και ο πατέρας Χριστόδουλος Κατσαντονόπουλος. Η σημαία του Δήμου Αμοργού σκέπασε το φέρετρο με τη σορό του Μάρκου Γαβρά ενώ χώμα από την Αμοργιανή γη ρίχτηκε στον τόπο ταφής.

Στον αποχαιρετισμό του ο πατέρας Θωμάς Συνοδινός, με έντονη συγκίνηση για την απώλεια του αγαπημένου φίλου και σπάνιου πατριώτη, μετέφερε την θλίψη των απανταχού Αμοργιανών. Τόνισε την πολυεπίπεδη  συνεισφορά του Μάρκου Γαβρά στην ιστορική πορεία του νησιού καταλήγοντας πως η Αμοργός πια είναι φτωχότερη.

Ο Δήμαρχος Αμοργού για την απώλεια του πολύτιμου φίλου και συνεργάτη επεσήμανε:

«Είναι χρέος μας να φανούμε αντάξιοι σε ότι μαςπαρέδωσες. Να κάνουμε πράξη τα όνειρα σου για την πατρίδα μας! Να συνεχίσουμε το έργο της διάσωσης και διάδοσης του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Λένε πως ο άνθρωπος πεθαίνει όταν ξεχνιέται, όταν λησμονιέται! Εσύ αγαπημένε Μάρκο θα είσαι αθάνατος! Θα είσαι αιώνιος Φωτοδότης!  Θα σε θυμίζουν πάντα οι μελωδίες, οι αφηγήσεις, τα μονοπάτια που ανέδειξες, οι γενιές που ενέπνευσες, μα πάνω από όλα οι άξιοι συνεχιστές σου, ο Γιακουμής και ο Γιώργος.

Καλό ταξίδι Μάρκο!

Η Αμοργός σε ευγνωμονεί!”