H 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [άρθρ. 31, ν. 4830/21 (Α΄ 169)] και θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας στα σχολεία.

Την ημέρα αυτή, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:

  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
  • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
  • Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους / τις μαθητές /τριες η Animal Zone International, μετά από πρόσκληση των δασκάλων, επισκέφθηκε με τον κτηνίατρο μας κ. Δημήτριο Σίμο το Δημοτικό σχολείο Καταπόλων και πραγματοποίησε ενημέρωση αλλά και μία σειρά δράσεων με τους μικρούς μαθητές. Οι μαθητές παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η ζωή μέσα από τα μάτια των αδέσποτων ζώων» καθώς και μερικά σποτάκια και ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν και ζωγράφισαν αφίσες και σελιδοδείκτες με θέμα τα ζώα και μετά περπάτησαν όλοι μαζί στο καταφύγιο ιπποειδών όπου τα παιδιά γνώρισαν τα ζώα, έμαθαν μερικά πράγματα για αυτά και τα κέρασαν με καρότα και μήλα. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το Κέντρο της Animal Zone International στο Πέρα Ραχίδι όπου τους μίλησε ο τοπικός κτηνίατρος Δρ. Δημήτριος Σίμος, γνώρισαν και έπαιξαν με τις γάτες καθώς και με ένα μικρό κατσικάκι.
Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα για μικρούς και μεγάλους!