Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης  με τους Δημάρχους, τους  Έπαρχους και τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  στο πλαίσιο της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος 42 συνολικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νότιου Αιγαίου, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος.

 

Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης  με τους Δημάρχους, τους  Έπαρχους και τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  στο πλαίσιο της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος 42 συνολικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νότιου Αιγαίου, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στα θέματα του περιορισμού των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μετακινήσεων, των υπηρεσιών υγείας και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού για τις αεροδιακομιδές αλλά και για την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που προκρίνουν σύμφωνα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων: Η επέκταση του περιορισμού των μετακινήσεων προς, από, αλλά και μεταξύ των νησιών και για τους μόνιμους κατοίκους, με εξαίρεση τις επείγουσες ιατρικές μετακινήσεις. Η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής 14ημερης καραντίνας σε όλους τους μετακινούμενους με επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου. Η τροφοδοσία των νησιών να συνεχιστεί με εφαρμογή όλων των κανονισμών ασφαλείας και προστασίας από την νόσο και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η Ελληνική Ακτοπλοΐα. Η οικοδομική δραστηριότητα, ιδιωτική και δημόσια να συνεχιστεί εφόσον πληρούνται τα μέτρα ασφαλείας, εκτός από τους Δήμους Αντιπάρου, Ίου, Κέας, Μήλου, Ρόδου, Σαντορίνης, Σερίφου, Τήνου και Φολεγάνδρου στους οποίους ζητήθηκε να διακοπή για 14ημέρες. Η διεύρυνση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς συνέπειες της κρίσης, αντλώντας πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια περαιτέρω θα παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ καθώς και για την προμήθεια αντιδραστηρίων σε όλα τα νησιά και στα Κέντρα Υγείας για να γίνεται επαρκής δειγματοληψία. Ενόψει της περιόδου του Πάσχα ο Περιφερειάρχης θα θέσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη τα θέματα του πρωτογενή τομέα μεταξύ των οποίων και αυτό της μεταφοράς των αιγοπροβάτων προκειμένου να δοθεί άμεση λύση. Την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 13:30 έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας.

 

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στα θέματα του περιορισμού των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μετακινήσεων, των υπηρεσιών υγείας και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού για τις αεροδιακομιδές αλλά και για την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που προκρίνουν σύμφωνα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων:

 • Η επέκταση του περιορισμού των μετακινήσεων προς, από, αλλά και μεταξύ των νησιών και για τους μόνιμους κατοίκους, με εξαίρεση τις επείγουσες ιατρικές μετακινήσεις.
 • Η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής 14ημερης καραντίνας σε όλους τους μετακινούμενους με επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου.
 • Η τροφοδοσία των νησιών να συνεχιστεί με εφαρμογή όλων των κανονισμών ασφαλείας και προστασίας από την νόσο και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η Ελληνική Ακτοπλοΐα.
 • Η οικοδομική δραστηριότητα, ιδιωτική και δημόσια να συνεχιστεί εφόσον πληρούνται τα μέτρα ασφαλείας, εκτός από τους Δήμους Αντιπάρου, Ίου, Κέας, Μήλου, Ρόδου, Σαντορίνης, Σερίφου, Τήνου και Φολεγάνδρου στους οποίους ζητήθηκε να διακοπή για 14ημέρες.
 • Η διεύρυνση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς συνέπειες της κρίσης, αντλώντας πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια περαιτέρω θα παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ καθώς και για την προμήθεια αντιδραστηρίων σε όλα τα νησιά και στα Κέντρα Υγείας για να γίνεται επαρκής δειγματοληψία.

Ενόψει της περιόδου του Πάσχα ο Περιφερειάρχης θα θέσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη τα θέματα του πρωτογενή τομέα μεταξύ των οποίων και αυτό της μεταφοράς των αιγοπροβάτων προκειμένου να δοθεί άμεση λύση.

Την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 13:30 έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας.