Ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με την Animal Zone International πραγματοποίησαν πενθήμερο πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023. Συνολικά στειρώθηκαν 117 αδέσποτες γάτες (56 θηλυκά και 61 αρσενικά) από τα περισσότερα χωριά της Αμοργού.

Επιπλέον, όλα τα ζώα εμβολιάστηκαν κατά των λοιμώξεων της πανλευκοπενίας, του ερπητοϊού, του καλυκοϊού και της λύσσας, έλαβαν θεραπεία για εξωπαράσιτα και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά (microchip).
Θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε την καταπληκτική κτηνίατρό μας Δρ. Ανδριάννα Αλεξανδροπούλου, για την αμέριστη υποστήριξη και βοήθειά της και για το γεγονός ότι εργάστηκε εντατικά και πέραν του ωραρίου της για να καλύψει τις ανάγκες.
▫️Ευχαριστούμε από καρδιάς τη ναυτιλιακή εταιρία  «BLUE STAR FERRIES»  που είναι πάντα αρωγός στις ανάγκες του νησιού μας και προσέφερε δωρεάν μεταφορά στην διακεκριμένη θέση για την κτηνίατρό μας.
▫️Επίσης ευχαριστούμε θερμά  τη Χαρίκλεια Ψακή που εργάστηκε με όρεξη ως βοηθός κτηνιάτρου, τους καταπληκτικούς εθελοντές μας Γιώργο, Fanny, Αγγελική, Ιουλία, Μάτα, Lamia, Ελευθερία, Μαρία, Lilie, Φανή, Αλέξανδρο, Γεωργία και Σοφία που «όργωσαν το νησί» και ανεβοκατέβηκαν πολλά σκαλοπάτια για να μαζέψουν και απελευθερώσουν γάτες καθώς και για να βοηθήσουν στο κτηνιατρείο, και φυσικά όλους τους κατοίκους του νησιού που βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για ένα ακόμα πρόγραμμα στειρώσεων τον Φεβρουάριο.
Τα προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις γάτες όσο και για τους κατοίκους. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, ο πληθυσμός των γατών θα εκραγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι γάτες φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής πολύ γρήγορα – μόλις 6 μηνών και μπορούν να έχουν δύο ή τρεις γέννες το χρόνο. Όταν υπάρχει έκρηξη στον πληθυσμό των γατών, είναι δύσκολο να τις ταΐσουμε και να τις φροντίσουμε όλες και σύντομα γίνονται παρασιτικές και άρρωστες, υποφέροντας από υποσιτισμό και κοινές λοιμώξεις, αυξάνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια στην κοινότητα. Όταν ο πληθυσμός των γατών είναι υπό έλεγχο, μπορούμε να τους παρέχουμε κατάλληλη τροφή και αντιπαρασιτικές θεραπείες, ώστε να βελτιωθεί η συνολική τους υγεία, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να θεωρηθούν ενοχλητικό παράσιτο. Η ταλαιπωρία μειώνεται και η αρμονία επιτυγχάνεται και έτσι βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.