Κυριακή της «Τυρινής» και δε θα μπορούσε η καρδιά του αμοργιανού κεφιού να χτυπά μακρυά από τον «καπετάνιο» και την «καπετάνισσα» του! Έθιμο που σε ταξιδεύει στα παλιά, αναβιώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριας στην περιοχή της Αιγιάλης Αμοργου.

Θολάρια και Λαγκάδα για μια ακόμη μία φορά έβαλαν τα γιορτινά τους και υποδέχτηκαν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών – που σε συνδυασμό με τον ηλιόλουστο καιρό-γλέντησαν παραδοσιακά στα γραφικά στενά των χωριών! Νέες ντυμένες με παραδοσιακές στολές ήταν στη θέση τους για να αρχίσει η διαδικασία επιλογής της καπετάνισσας….με τον καπετάνιο-ντυμένο και αυτόν παραδοσιακά να εμφανίζεται καβάλα στο άλογο και τον Μπαϊραχτάρη να κρατά το χαρακτηριστικό ξύλο με το χταπόδι και το τυρί θυμίζοντας σε όλους τον ερχομό της Σαρακοστής και το τέλος των Αποκριών.

Με το βλέμμα στις καπετάνισσες και το λευκό κεντημένο μαντήλι στο χέρι ο Καπετάνιος ξεχωρίζει την «εκλεκτή» της καρδιάς του-παλιότερα οι νέοι περίμεναν εκείνη τη μέρα για να ξεφανερώσουν τον έρωτα τους-και μαζί το ζευγάρι αρχίζει το χορό δίνοντας το έναυσμα για το γλέντι που θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στα Θολαρια ο Νικόλας Οικονομίδης και η Πλυτώ Μαρινάκη ενώ στη Λαγκάδα ο Ιωάννης Βεκρής και η Εμμανουέλα Βεκρή μαζί με την Πηνελοπη Βαφειάδη είχαν τους φετινούς πρωταγωνιστικούς «ρόλους». Στα Θολάρια ο Γιακουμής Γαβράς στο βιολί και Γιάννης Θεολογίτης στο λαούτο και στη Λαγκάδα ο Αντώνης Γιαννάκος με τον Αντώνη Θεολογίτη στο βιολί και τον Μανώλη Νομικό στο λαούτο κράτησαν αμείωτο το κέφι σε νησιώτικο σκοπό!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου παρά την εποχική γρίπη, ενώ ο Δήμαρχος Αμοργού,ο Δήμαρχος Πάρου και εκπρόσωποι του Δήμου και των Συλλόγων του νησιού ήταν επίσης παρόντες στις εκδηλώσεις! Άφθονα όπως πάντα τα αλμυρά και γλυκά κεράσματα, φτιαγμένα από τις γυναίκες των χωριών για να «στηλώνουν »τους χορευτές κάθε ηλικίας!

Με αυτόν τον μοναδικό τρόπο αποχαιρέτησαν μικροί και μεγάλοι τις Απόκριες στο νησί ξεδίνοντας από την καθημερινότητα και νιώθοντας λίγο από την ανεμελιά των παλιών καιρών!Και του Χρόνου με υγεία! Καλή Σαρακοστή.

 

Θολάρια 

 

Λαγκάδα

 

Κείμενο και Φωτογραφίες: Άγγελος Βεκρής

Source: Amorgos News | www.amorgos-news.gr