Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Αμοργού επιδότησε με το ποσό των 1.969,00 ευρώ την έκδοση «ΤΑ ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΜΟΡΓΟΣ» που εκπονήθηκε από την Διδάκτορας ΚΙΤ ΤΑΝ και του BIEL BURKHARD και μεταφράστηκε στην Ελληνική Γλώσσα από τον Διδάκτορα Φαρμακογνωσίας κ. Δημήτρη Κ. Περδετζόγλου.
Η Αμοργός έχει 16 Ελληνικά ενδημικά φυτά από κοινού με το μεγάλης έκτασης νησί της Νάξου, αναμενόμενο εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της και της εγγύτητας της τελευταίας, αλλά επίσης και 12 ταξινομικές μονάδες από κοινού με το μικρό νησί της Κέρου και 11 με την Αστυπάλαια και την Φολέγανδρο που γεωγραφικά είναι πολύ πιο μακριά, Ακόμη έχει 10 ταξινομικές μονάδες από κοινού με τη Σίκινο, 9 με την Άνυδρο (Αμοργοπούλα), τη Δονούσα και την Ηρακλειά.
Περίπου 1100 ταξινομικές μονάδες (είδη και υποείδη) καταγράφηκαν μέχρι σήμερα στο νησί. Πολλά από αυτά είναι Τοπικά Μεσογειακά φυτά και ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε παρουσιάζονται τα δυο τοπικά ενδημικά φυτά της Αμοργού, το Erysimum senoneri subsp.amorginum και το Symphytum davisii sudsp.davisii, καθώς και άλλα είκοσι έξι Ελληνικά ενδημικά που εμφανίζονται στην Αμοργό.
Ολοκληρωμένη έκδοση της χλωρίδας της Αμοργού προγραμματίζεται να δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον.
Οι εργασίες αυτές καλύπτουν ένα κενό στις γνώσεις μας για την Αμοργιανή χλωρίδα, είναι δε εξαιρετικά απαραίτητη , καθώς ολόκληρη η φυτική βιοποικιλότητα στο νησί, μόλις καταγραφεί, μπορεί στη συνέχεια να προστατευθεί, όπως και όταν είναι απαραίτητο. Η τεκμηριωμένη βοτανική γνώση είναι σημαντική για την περαιτέρω χλωριδική ανάλυση και ελπίζομε ότι οι φοιτητές, οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες βοτανολόγοι θα επωφεληθούν από τις παρατιθέμενες πολλές πληροφορίες.
Η Διδάκτωρ είναι Research Associate του Βασιλικού Κήπου στο Εδιμβούργο, του Ράντσου Santa Ana Botanic Garden ( clavemont), στη Καλιφόρνια και Associate Professor στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η βιοποικιλότητα της Ελληνικής χλωρίδας είναι ένα από τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα, Είναι Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα Βοτανικής και Επίτιμος Έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά, Είναι συγγραφέας και εκδότης / συνεκδότης 17 βιβλίων κι έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά περισσότερες από 400 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες, που αφορούν σε θέματα ταξινόμησης των φυτών, Φυτογεωγραφίας και άλλων συναφών θεμάτων.
Ο Biel Burkhard σπούδασε αρχιτεκτονική τοπίου και προγραμματισμό ανάπτυξης στο Ανόβερο, Εργάστηκε στο τμήμα διατήρησης της φύσης της κυβέρνησης της Κάτω Φραγκονίας. Επίσης εργάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος του Μονάχου, Είναι συνέκδοτης (με την Dr Kit Tan) του βιβλίου για τη χλωρίδα της Σαμοθράκης και τα Ενδημικά φυτά της Ελλάδας (Αμοργός).
Ο κ. Δημήτρης Κ. Περδετζόγλου είναι Φαρμακοποιός , Διδάκτωρ Φαρμακογνωσίας του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών , με μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, Εργάστηκε επί πολλά έτη ως Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός με βαθμό Διευθυντή, Επίσης εργάστηκε ερευνητικά (Flora Hellenica) στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, (Biological Institute , Botanical Laboratory , University of Copenhagen) ως Ass. Research Professor. Ασχολήθηκε ερευνητικά με θέματα Χημειοταξινομίας, Φυτοχημείας, Συστηματικής Βοτανικής και Στατιστικής Ανάλυσης. Έχει παρουσιάσει τόσο σε τηλεοπτικούς δίαυλους , όσο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς , εργασίες επί θεμάτων χλωρίδας και φυτοθεραπείας αλλά και επί θεμάτων απτομένων της νήσου Αμοργού (Εθνοβοτανική και Φυτοχημική μελέτη, Γεωμετρικός Γεωδαιτικός Τριγωνισμός). Έχει διδάξει Συστηματική Βοτανική στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και «Φυτοθεραπεία» στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.
Είμαστε βαθειά ευγνώμονες και ευχαριστούμε τους συγγραφείς του βιβλίου όπως κα τον Dr Δημήτρη Περδετζόγλου, ο οποίος συντόνισε την προσπάθεια και μετέφρασε το κείμενο στα Ελληνικά.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ