Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν προσκλήσης του Δημάρχου Αμοργού κ. Καραίσκου Ελευθερίου, με μοναδικό θέμα τον συντονισμό των ενεργειών από πλευράς Δήμου της αντιμετώπισης της επιδημίας του Κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του στο νησί μας.

Στην συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κ.κ. Γρίσπος Κωνσταντίνος και Βασσάλος Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού κ. Γρίσπος Σταμάτιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Σταμάτιος Σίμος, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμοργού κ. Κωβαίος Γεώργιος, ο Προϊστάμενος του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κυπριωτάκης Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Αμοργού κ. Μπονίδης Ανδρέας, η Επιστημονική Υπεύθυνος του Κ.Υ. Αμοργού κα Αναστασία Κιοσσέ, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Αμοργού κ. Ψυχογιός Παναγιώτης, ο Πυροσβέστης κ. Γαβαλάς Μιχαήλ, ο Δασοφύλακας κ. Βεκρής Μιχαήλ, η Αρχηγός της ΕΔΟΚ Αμοργού κα Ψακή Σοφία, καθώς και οι εθελοντές Δεσποτίδης Ευάγγελος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χώρας Αμοργού και ο κ. Πράσινος Νικόλαος από τα Κατάπολα.

Μετά την ενημέρωση επί του θέματος που έγινε από το Δήμαρχο Αμοργού και την Ιατρό του Κ.Υ., ακολούθησε μεταξύ των συμμετεχόντων εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Η συγκρότηση 5μελούς ομάδας συντονισμού του έργου της αντιμετώπισης της πανδημίας, απαρτιζόμενης από τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Καραΐσκο Ελευθέριο, την Προϊσταμένη του Κ.Υ. Αμοργού κα Αναστασία Κιοσσέ, την Παιδίατρο κα Δεληγιάννη Χρύσα, τον Προϊστάμενο του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κυπριωτάκη Κωνσταντίνο και τον Προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αμοργού κ. Μπονίδη Αντρέα.
  • Να ενταθούν οι ενέργειες για την ενίσχυση του Κ.Υ. Αμοργού και την συμμετοχή του Δήμου στην κάλυψη αναγκών των δημόσιων φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ο εντοπισμός όσων αλλοδαπών έχουν μεταβεί στην Αμοργό τις τελευταίες μέρες και όσων έχουν επισκεφθεί προσφάτως χώρες του εξωτερικού που πλήττονται από την επιδημία, για την λήψη οδηγιών για προληπτικό κατ΄ οίκον περιορισμό από το Κ.Υ. Αμοργού.
  • Η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης – οδηγίας που να αποθαρρύνει την γενική μετάβαση προς την Αμοργό για τις επόμενες μέρες
  • Η διενέργεια καθημερινού ελέγχου των αφίξεων στα λιμάνια της Αμοργού.
  • Η ενίσχυση του Προγράμματος ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ του Δήμου Αμοργού με εθελοντές από την ΕΔΟΚ. Αμοργού.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΟΡΓΟΥ