– Ευχαριστώ πολύ κ.Καραίσκο που δεχτήκατε να μιλήσετε στο προωθητικό-ενημερωτικό site μου www.speakfreely.gr . Ήθελα να μας πείτε πρώτα μερικά πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου ολοκλήρωσα τις σχολικές και πανεπιστημιακές μου σπουδές. Με την Αμοργό να είναι ο παράδεισος των καλοκαιριών μου. Συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία όπου και εργάστηκα αρκετά χρόνια. Το 2000 πήρα μεγάλη και όμορφη απόφαση να ζήσω μόνιμα στην Αμοργό όπου και ζω έκτοτε. Έχω οικογένεια με τρία παιδιά και η επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι το εμπόριο και η φιλοξενία.

-Πώς είναι η μόνιμη ζωή εδώ στην Αμοργό; Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας αλλού;

-Αν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλού δεν θα έπαιρνα την απόφαση να ζητήσω από το πολίτες να με εμπιστευτούν για Δήμαρχο Αμοργού. Το όραμα μου είναι η Αμοργός να μην διώχνει τα παιδιά της αλλά να είναι ο τόπος που καλεί τους ανθρώπους να την επιλέξουν ως μέρος να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

–Υπάρχει νεολαία στο νησί και το χειμώνα ή έχουν φύγει;

-Υπάρχει και είναι και δυναμική. Οι νέοι της Αμοργού έχουν έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού, γεννούν ιδέες και δράσεις και παρόλο που ο χειμώνας σε ένα νησί δεν φαντάζει τόσο «συναρπαστικός» για ένα νέο, στην Αμοργό έχεις πάντα κάτι όμορφο να κάνεις.

-Έχουμε παρατηρήσει πως προσπαθείτε να αναπτύξετε τον τομέα υγείας. Το τελευταίο διάστημα έχουν βγει πολλές προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας πάνω σ’ αυτό;

-Η θωράκιση του τομέα υγείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Πρόσφατα αποκτήσαμε και νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και με την αξιοποίηση επαφών με φορείς και χορηγούς, καταφέρνουμε καθημερινά να ενισχύουμε το Κέντρο Υγείας Αμοργού και να τονώνουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε ιατρούς στο νησί μας, ανακοινώσαμε την καταβολή χρηματικού επιδόματος, μεταξύ άλλων και σε δύο ειδικότητες των οποίων οι θέσεις προκηρύχθηκαν πρόσφατα: παιδίατρος και παθολόγος. Παράλληλα προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και στο υπόλοιπο προσωπικό για να έχουμε ένα επαρκώς στελεχωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στο νησί μας.

Δύο βασικοί μας στόχοι είναι η επέκταση του Κέντρου Υγείας, που θα δώσει την δυνατότητα για αναβαθμισμένες και διευρυμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και η αναβάθμιση του συστήματος διακομιδών. Ο πρώτος στόχος σε επίπεδο σχεδιασμού έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση ενώ ο σχεδιασμός για τον δεύτερο είναι σε εξέλιξη. Σύντομα θα διατεθούν και νέα εναέρια μέσα από την πολιτεία μέσα από χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα ενισχύσουν το σύστημα αεροδιακομιδών, αλλά απαιτείται ένας ευρύτερος σχεδιασμός και με συμμετοχή δικιά μας.

Θέλω κλείνοντας αυτό το κομμάτι να ευχαριστήσω την διοίκηση και το προσωπικό του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας που καλύπτουν τις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης των μόνιμων κατοίκων του νησιού μας και την Ομάδα Αιγαίου καθώς και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες που δεν ξεχνούν ποτέ την Αμοργό από τις πολύτιμες αποστολές υγείας.

-Είχατε κρούσματα; Είμαστε από την αρχή της πανδημίας και μέχρι αυτή τη στιγμή covid free προορισμός. Από την αρχή, ενωμένοι

-Όντως το καταφέραμε και παραμένουμε covid free, ακόμα και ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή Δήμος, Κέντρο Υγείας, Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης. Είμαι υπερήφανος που όλοι μαζί, ενωμένοι και με πειθαρχεία τηρήσαμε ευλαβικά όλα τα μέτρα της πολιτείας και προστατέψαμε τη δημόσια υγεία. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπολίτες. Με μεγάλες θυσίες κρατήσαμε την Αμοργό ζωντανή και έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε για την επόμενη μέρα. Δεν εφησυχάζουμε όμως, γιατί μια στιγμή αρκεί για να χαθούν τα οφέλη μιας τόσο μεγάλης κοινής προσπάθειας.

-Οι δημότες στο νησί πότε θα εμβολιαστούν, ποια είναι η άποψή τους;

-Περιμένουμε με αγωνία τις οδηγίες και τις αποφάσεις της Πολιτείας. Το Κέντρο Υγείας Αμοργού είναι εμβολιαστικό κέντρο και είμαστε έτοιμοι για να υλοποιήσουμε με επιτυχία τον διαδικασία. Προχωρούμε σε συνεχή ενημέρωση των κατοίκων ώστε να συνειδητοποιήσουν πως το μέλλον της Αμοργού περνά μέσα από τον εμβολιασμό. Εκτιμώ πως θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή.

-Πώς βλέπετε ότι θα είναι η αγορά εργασίας μετά κορονοιού στην Αμοργό, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα;

-Η Αμοργός στηρίζεται στον τουρισμό. Και όπως γνωρίζεται αποτελεί έναν τομέα που επλήγη από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως διατηρώντας άριστη την επιδημιολογική μας εικόνα και ακολουθώντας ένα στοχευμένο πλάνο προβολής καταφέραμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα στη ζωή μας, καθώς ακόμα η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές ενώ πολλές λειτουργίες θα προσαρμοστούν σε μια νέα εποχή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εμβολιασμοί και οι διμερής συνεργασίες.

-Θα ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας το προσεχές διάστημα;

-Η πάγια στόχευση μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή οποία θα τονώσει και την απασχόληση. Δυστυχώς για φέτος η επέκταση εκτιμούμε θα περιορισθεί προς τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

-Οι επιχειρηματίες στη Νάξο είναι ανήσυχοι; Τι θα τους συμβουλεύατε;

-Υπομονή, τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και συστηματική και οργανωμένη προβολή του νησιού. Πιστεύω επίσης θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους συλλογικούς φορείς των νησιών και των Δήμων για να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί στα νησιά.

-Οι μεγαλύτερες ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή το νησί, ποιες είναι;

-Η υγειονομική μας θωράκιση είναι η προτεραιότητα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Πέρα από αυτό έχουμε ένα γεμάτο τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιούμε και το ενισχύουμε με νέες εντάξεις έργων σε όλα τα επίπεδα υποδομών ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, αγροτικής οδοποιίας, λιμενικά έργα, υποδομών παιδείας, υποδομών πολιτικής προστασίας, αναπλάσεις κα.

Προέκυψε πρόσφατα και το θέμα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που θέτει σε αμφισβήτηση την πατρογονική μας γη και θα παλέψουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, οργανωμένα και συλλογικά να ανατρέψουμε την κατάσταση. Υπάρχει τεράστια παράνοια αλλά και υποκρισία πίσω από αυτά τα σχέδια που επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος και το δάσος. Στην Αμοργό τα τελευταία 25 χρόνια μία φορά μόνο καταστράφηκε πραγματικό δάσος από αιωνόβιους κέδρους, φίδες, και αυτό έγινε για να τοποθετηθεί ένα φωτοβολταικό πάρκο σε δημόσια έκταση. Με την ευλογία της διεύθυνσης δασών, δηλαδή!!!

-Ποια είναι η γενική σας εκτίμηση τα τελευταία χρόνια για τον τουρισμό; (Από την οικονομική κρίση ως σήμερα);

-Ο τουρισμός έχει διαφοροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια στροφή από τον μαζικό τουρισμό στον ποιοτικό τουρισμό. Αυτό είναι μια εξέλιξη που καθιστά την τουριστική ανάπτυξη μια βιώσιμη και αειφόρο μορφή ανάπτυξης γιατί συμπαρασύρει μαζί της κάθε τομέα της οικονομίας (πρωτογενή, μεταποίηση, υπηρεσίες) έχει τοπικό και εθνικό προσανατολισμό (ταυτότητα προορισμού και διαφοροποίηση) και στηρίζεται στην μοναδικότητα του τοπίου (φυσικό και ανθρωπογενές). Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Τόσο στις Κυκλάδες όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Εδώ ερχόμαστε στην ερώτηση που μου κάνατε στην αρχή. Όποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή του αλλού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα για να τον πετύχουμε.

-Γιατί να επιλέξει κανείς διακοπές στην Αμοργό φέτος το καλοκαίρι;

Γιατί είναι ένας ασφαλής και ονειρεμένος προορισμός. Η Αμοργός είναι ένα από τα λίγα νησιά που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της. Είναι η απλότητα και αυθεντικότητα στο περιβάλλον, τα γραφικά χωριά της, οι φιλόξενοι άνθρωποι, το παγκοσμίως φημισμένο απέραντο γαλάζιο της και φυσικά η παράδοση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία που θα σε συνεπάρει.

-Οι επόμενοι στόχοι που θέλετε να πετύχετε ως Δήμαρχος του νησιού, ποιοι είναι;

Όπως σας είπα ο στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας μεγαλώνοντας να επιλέξουν και αυτά να ζήσουν μόνιμα σε αυτόν τον όμορφο και ευλογημένο τόπο. Για να το πετύχουμε αυτό δίνουμε καθημερινά μάχες σε πολλά επίπεδα. Δεν θα ξεχωρίσω κανένα. Είναι ένα παζλ που πρέπει να το συμπληρώσουμε για να φτάσουμε στον στόχο. Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε σε αυτό τόσο καλύτερο για την προσπάθεια αυτή. Και η προβολή που κάνετε της προσπάθειας μας έχει τεράστια σημασία και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

ΠΗΓΗ: Ο Δήμαρχος της Αμοργού Λευτέρης Καραϊσκος σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Speak Freely για τον τουρισμό | SpeakFreely