Ο Μανώλης Γλέζος φεύγοντας παραμένει ΑΘΑΝΑΤΟΣ και νικητής!

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. «Ο Απειραθίτης, Ο Ναξιώτης, ο Κυκλαδίτης, ο  Έλληνας, ο πολίτης του κόσμου» Μανώλης Γλέζος.

Θα παραμένει για πάντα ένα ηχηρό κομμάτι Αντίστασης και Αγώνα της νεότερης ιστορίας, εμπνέοντας όλες τις γενιές. Ένα σύμβολο ενότητας πέρα από ιδεολογίες και κόμματα.

Η πλέον παράτολμη και εμβληματική ενέργεια ήταν την νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν και κατέβασαν από το βράχο της Ακρόπολης,  το μισητό σύμβολο των Ναζί, τη σημαία με τη σβάστικα, δίνοντας πιότερη δύναμη στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό  της Ελλάδας.

Ήταν πάντα παρόν στα γεγονότα, όρθιος, μάχιμος, οραματιστής. Είναι χαραγμένος στις σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και στην ψυχή της Αμοργού που την άγγιξε και με λέξεις. Ο Μανώλης Γλέζος ζωγράφισε την απεραντοσύνη των αισθήσεων που ξυπνά τούτο το μικρό νησί και γίνεται τεράστιο. Εξακολουθεί λοιπόν να λέει στο βιβλίο του  «Η συνείδηση της πετραίας γης»:

«Η Αμοργός με την αίσθηση της αφής. Από την πρώτη γνωριμία ως τη σημερινή. Όσες φορές και μ’ όποιον τρόπο και αν την γνώρισα. Η Αμοργός ζει μέσα μου, υπάρχει μέσα μου, πρώτα και κυριαρχικά σαν αφή, αλλά και ως όραση, ως ακοή, ως οσμή, ως γεύση. Και ακόμα ως γνώση και ως ζωή. Ως ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, ως μια δυνητική προέκταση του είναι μου.»

Όλη του τη ζωή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμαχόμενος με σθένος κάθε απολυταρχική μορφή εξουσίας και κυρίως τον φασισμό!

Νικούν το θάνατο όσοι γίνονται παράδειγμα ζωής για όλες τις επόμενες γενιές. Έτσι ο Μανώλης Γλέζος φεύγοντας παραμένει ΑΘΑΝΑΤΟΣ και νικητής και ταξιδεύει στις καρδιές μας! Εκεί που ο αιγαιοπελαγίτικος ορίζοντας έχει και άλλο… εκεί εξακολουθεί να είναι ο Μανώλης Γλέζος!

Tα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Δήμαρχος Αμοργού
Ελευθέριος Καραϊσκος