Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, από την Τρίτη 12/1/2021 έως και τις 21/1/2021 τίθεται το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αμοργού.
Η Δημοτική Αρχή πιστή στις βασικές αξίες διοίκησης στην θητεία της, την συμμετοχή και την δημιουργία, καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην διαβούλευση καταθέτοντας τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους στα σχόλια της ανάρτησης, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού την στρατηγική τουριστικής προβολής της Αμοργού! Παρακάτω μπορείτε να δείτε το κείμενο:
Η τουριστική προβολή της Αμοργου αρκετά καλά μελετημένη με ειδικούς πάνω στα θέματα του τουρισμού. Ειδικούς που μάλλον δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το νησι οπως νομίζω. Κανένα πρόβλημα. Επαγγελματίες.
Αυτό που με πείραξε ειναι το λογότυπο που μας αποπροσανατολίζει απο τη πραγματική ετυμολογία της ονομασίας της Αμοργου. Κατ´ αρχας και στα δυο λογότυπα δεν υπάρχει η ελληνική γλώσσα.
Όλοι γνωρίζουμαι τους αμοργιανους χιτωνες. Υφαντά απο λιναρι με πορφυρό χρωμα περιζήτητο στους τότε βυζαντινούς και προβυζαντινους χρόνους για βασιλείς, βασίλισσες, πριγκίπισσες, τσαρινες ακόμη και εταίρες για να εξάψουν την ερωτική διάθεση.
´αλικοι αμοργιδες´σε διαφορά συγγράμματα.
Rocella tictoria. Η λατιγεννης ονομασία της λειχηνας ´αμοργις´απο όπου με επεξεργασία παρήγαγαν το πορφυρο χρωμα που βαφοντουσαν τα λινά υφαντά. Μια εκδοχή ειναι αυτή. Άλλη εκδοχή οτι τα φυτα απο λιναρι είχαν αυτή την ονομασία. Και μια Τρίτη εκδοχή, απο τον ετυμολογο Αλεξιαδη, απο το
αμεργω. Δρέπω,κόβω, αναδύομαι. Αναδυόμενη Αμοργος;
Μήπως θέλει λίγο ψάξιμο αυτό προτού μας καπελωθεί μια ονομασία οπως παλια με το σλογκαν “εδώ δεν θα μας βρεί κανεις” και μαζεψουμε εδω ολους τους ερωτίλους…
Ως υπεύθυνη του δημοτικού κάμπινγκ Αμοργού κάνω μια τίμια προσπάθεια πριν ολοκληρωθεί η μελέτη βελτίωσης του, να λειτουργεί αξιοπρεπώς διαφημίζοντας το νησί. Φέτος είχαμε εξαιρετικά θετικά σχόλια ανατρέποντας την όποια αλγεινή εντύπωση είχε δημιουργηθεί. Μπαίνω σε σελίδες κατασκηνωτικού τουρισμού, ανταλλάσσω απόψεις με κατασκηνωτές ως εντεταλμένη σύμβουλος υπεύθυνη για το κάμπινγκ. Αυτό με κάνει να γνωρίζω αρχικά τι θέλουν οι κατασκηνωτές αλλά και να δηλώνω και την ύπαρξη του δημοτικού κάμπινγκ.
Θεωρώ ότι η γκαλμουριά για τα κάμπινγκ παρόλο που είναι τάση δεν θα βοηθήσει στην παρούσα φάση. Σαφώς κι η αναβάθμιση υποδομών είναι εντελώς απαραίτητη για να προχωρήσουμε. Ωστόσο η ταυτότητα που πρέπει να έχουμε θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να έχει ως παρονομαστή τον σεβασμό στο περιβάλλον, επομένως ενεργειακή αυτονομία, κυκλική οικονομία και τον σεβασμό στον άνθρωπο, δηλαδή προσβασιμότητα σε ΟΛΟΥΣ. Επιπροσθέτως είμαι βέβαιη ότι η οργάνωση φεστιβάλ μέσα στο κάμπινγκ θα το κάνουν πολύ πιο δημοφιλές και χρήσιμο για την αμοργιανή κοινωνία. Το δημοτικό κάμπινγκ μπορεί και πρέπει να είναι μια πρωτοπόρος τουριστική προσέλκυση και προσέγγιση με έμφαση στο περιβάλλον και τον πολιτισμό και κυρίως στον άνθρωπο. Αυτό πρέπει επίσης να αναδεικνύεται ως πρόθεση μας σε κάθε τουριστική προβολή ή συμμετοχή του δήμου μας σε εκθέσεις.
Χρόνια τώρα συζητάμε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου για την ορθή τουριστική ανάπτυξη της Αμοργού. Πάντα γνωρίζαμε τι θέλαμε αλλά δεν το τολμούσαμε.. Εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμο Αμοργού και στην επιτροπή τουρισμού που επιμελήθηκαν του θέματος. Θα ήθελα όμως να σημειώσω κάποια βασικά κατά την άποψη μου στοιχεία. Ο φυσιολατρικός και πεζοπορικός τουρισμός είναι το Α και το Ω της Αμοργού και δυστυχώς δεν είδα να έχει την θέση και την προσοχή που θα έπρεπε σ’αυτό το σχέδιο. Ο θρησκευτικός τουρισμός που αναφέρεται εκτενώς, φαντάζομαι ότι εννοούμε τον προσκυνηματικό τουρισμό. Αυτό για να υλοποιηθεί απαιτείται η προσέλκυση ομάδων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με πούλμαν.Για να μεταφερθούν να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν μαζικά τους ιερούς χώρους του νησιού μας, θα χρειαστούν νέες διανοίξεις οδών ικανών να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πούλμαν. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με αυτά πού περιμένουν και θέλουν οι έως τώρα πελάτες μας και λάτρεις του Αμοργιανού τοπίου. Όσον αφορά τον πολυτελή τουρισμό τι να πω!! Υπάρχουν προορισμοί που δεν μπορείς απλά, να τους ανταγωνιστής. Αντί να κυνηγάμε όνειρα θα έπρεπε να προστατεύουμε τον χαρακτήρα, την ομορφιά και την αυθεντικότητα αυτού του τόπου. Η Αμοργός ως προορισμός έχει αγαπηθεί από τούς πολλούς επισκέπτες της, για αυτό που είναι. Καλόν είναι να εργασθούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση,βελτιώνοντας συνεχώς της παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές του νησιού, αντί να προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι άλλο. Τώρα για το λογότυπο το Amorgos θέλω να πιστεύω ότι έκανε χιούμορ ο μελετητής.