Στην Αμοργό βρέθηκαν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 τα πλωτά συνεργεία του ΕΟΔΥ και πραγματοποίησαν στους κατοίκους του νησιού εξετάσεις για covid-19 και τεστ αντισωμάτων. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την συμπαράσταση της Axion Hellas, η οποία στηρίζοντας διαχρονικά τους κατοίκους των νησιών, ανέλαβε με τα φουσκωτά σκάφη την μεταφορά των στελεχών του ΕΟΔΥ σε 16 νησιά του Αιγαίου, ανάμεσα τους και η Αμοργός.

Στην αποστολή συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας και τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που πραγματοποίησε γυρίσματα προβολής της δράσης αλλά και του νησιού.

 
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αμοργού και στο Περιφερειακό Ιατρείο Όρμου Αιγιάλης. Αναχωρώντας από την Αμοργό το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε στάση στην Κίναρο όπου επισκέφθηκε την Κυρά Ρηνιώ, τη μοναδική κάτοικο του ακριτικού νησιού.

«Στόχος των τεστ είναι να υπάρχει η επιδημιολογική εικόνα για την κατάσταση των νησιών που είναι ανέγγιχτα από τον κορονοϊό. Να αποτυπώσουμε την εικόνα ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, που βρίσκει τη χώρας μας σε πάρα πολύ καλή θέση σε σχέση με τα δεδομένα του κορονοΐου» δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Κονταζαμάνης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμοργού κ. Ελευθέριο Καραΐσκο και τους αντιδημάρχους του νησιού. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημερώθηκε για την ετοιμότητα του Κέντρου Υγείας καθώς και τις όποιες βελτιώσεις χρειάζεται το νησί για την καλύτερη υγειονομική προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

 
«Είναι μια αποστολή προσφοράς και αλληλεγγύης και ευχαριστούμε πολύ τον Υφυπουργό Υγείας, τις πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ και την Axion Hellas για την τεράστια προσφορά της. Πρώτο μέλημα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και με την συγκεκριμένη δράση αισθανόμαστε και εμείς ασφαλείς αλλά και οι επισκέπτες. Τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες των επιστημόνων, καταφέραμε με ευθύνη και πειθαρχία να είμαστε ένα covid-free νησί. Δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες που θα ζήσουν την αυθεντική απλότητα και τη μοναδική ομορφιά της Αμοργού» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος.