Ομαλά και με ασφάλεια ξεκίνησε η λειτουργία του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Αμοργού στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης να ανοίξουν τα Λύκεια όλης της χώρας στις 12 Απριλίου 2021. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε ξανά έπειτα από αρκετούς μήνες τηλεκπαίδευσης και οι μαθητές Λυκείου επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, επιδεικνύοντας τη σχολική κάρτα για covid-19 με αρνητικά self tests.

Ο Δήμος Αμοργού έχει μεριμνήσει για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ασφαλής επιστροφή στα θρανία.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αμοργού δίνονται όλες οι διευκολύνεις και η καθοδήγηση για τη χρήση του self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα εγχείρημα που είναι καθοριστικό για την ομαλή επανεκκίνηση της σχολικής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: « Καλή αρχή στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του νησιού μας. Οι μαθητές είναι οι πραγματικοί ήρωες των εποχής μας και εύχομαι η επιστροφή τους στα θρανία να είναι μόνιμη γιατί στις αίθουσες και στο προαύλιο του σχολείου πρέπει να χτυπά η καρδιά της εκπαίδευσης. Η ομαλή και ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων και των υπολοίπων σχολικών μονάδων είναι χρέος μας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Καλή νέα αρχή και καλή δύναμη ιδίως σε όσους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ο Δήμαρχος Αμοργού με επιστολή του προς την  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως εκφράζει την έντονη αντίδραση και αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Αμοργού για το αδικαιολόγητο κλείσιμο των σχολικών μονάδων του νησιού και ζητεί την άμεση επαναλειτουργία τους.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους Βουλευτές Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα, Νίκο Συρμαλένιο και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στη Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων Αμοργού και  στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Αμοργού

Ακολουθεί η επιστολή

«Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία σας έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο αδικαιολόγητο κλείσιμο των σχολικών μονάδων του νησιού μας. Αδικαιολόγητο διότι ούτε η σταθερά καθαρή επιδημιολογική εικόνα της Αμοργού το στοιχειοθετεί, αλλά ούτε τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικού ελέγχου  των μετακινήσεων προς τα νησιά, τα οποία και θα εξασφάλιζαν την θωράκιση των νησιών απέναντι στη διάδοση της πανδημίας, έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, μας έχει δημιουργήσει τεράστια απογοήτευση. Αντί για την επιβράβευση της σοβαρής και υπεύθυνης στάσης που έχουμε επιδείξει συλλογικά και ατομικά εδώ και ένα χρόνο στη διαχείριση της πανδημίας, τιμωρούμαστε στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πολιτικής απαγορεύσεων που δεν συμμερίζεται την ιδιαιτερότητα και την νησιωτικότητα.

Σας καλούμε λοιπόν να άρετε την αδικία αυτή που βιώνουμε και μαζί με την  επαναλειτουργία όλων των Λυκείων της χώρας να επιτρέψετε την άμεση επαναλειτουργία και των υπολοίπων σχολικών μονάδων του νησιού μας, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την υποχρεωτική τήρηση των μέτρων προστασίας που έχετε θεσπίσει.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Δήμαρχος Αμοργού

 

Καραΐσκος Ελευθέριος»