Ανθρωπισμός:

« Σύστημα ή τρόπος σκέψεως και πράξεως, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αξία του ανθρώπου, στα συμφέροντα, τις αξίες και την αξιοπρέπεια του. Φιλοσοφικό δόγμα που υποστηρίζει ό,τι αληθές είναι μόνο ό,τι προάγει την ανθρώπινη ζωή και οδηγεί τον άνθρωπο στην τελείωση.
Το σύνολο των πνευματικών και ψυχικών ιδιοτήτων του ανθρώπου, τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο (λ.χ. ευγένεια, ημερότητα ηθών) και τον διακρίνουν από τα ζώα. Στην εποχή της φιλαυτίας και του ατομικού συμφέροντος, η αυτοθυσία αποτελεί ύψιστο δείγμα ανθρωπισμού. Συνώνυμα: ανθρωπιά, ευγένεια, ευπρέπεια, κοσμιότητα, σεμνότητα, αξιοπρέπεια».

Θα μου πείτε τι σ’ έπιασε και μας αράδιασες το λεξικό του Μπαμπινιώτη. Ελπίζω ό,τι θα έχετε υπομονή να διαβάσετε όλο το πόνημα μου.

Στο amorgos-news.gr το συνδετικό κρίκο, που ενώνει όλους τους απανταχού Αμοργίνους και το νησί μας – τη γενέτειρα μας, διάβασα τη δήλωση του Δημάρχου μας:

«Οι αξίες που διέπουν τους Αμοργιανούς και η φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής μας καθοδηγούν στο δρόμο της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της στήριξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη όχι μόνο βασικά αγαθά αλλά και μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο! Μετά τη συνάντηση μου με την κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ξεκινά μια συνεργασία για την οποία όλοι οι Αμοργιανοί θα είμαστε υπερήφανοι. Θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας στην Αμοργό παιδιών και οικογενειών που έχει αγκαλιάσει η Ένωση για τα παιδιά «Μαζί για το Παιδί», προσφέροντας έτσι χαμόγελο, τον ενθουσιασμό και την ψυχολογική υποστήριξη μέσα από ένα πρόγραμμα διακοπών στο νησί μας».

Αυτά διάβασα και γέμισα χαρά και υπερηφάνεια ως Αμοργιανός. Έπρεπε λοιπόν να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο Δήμαρχο και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Επί τέλους η Αμοργός δεν ζητά μόνο από την Κυβέρνηση και τους ευπορούντες συμπατριώτες μας. Είναι εις θέσιν, γιατί έχει και ιδέες και τη βούληση να προσφέρει αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αυτές οι ιδιότητες για όλους μας υπάρχουν εν επαρκεία, αν και πολλές φορές έχουμε προσφέρει πολλά, ακόμη και από το υστέρημά μας.

Προσπάθησα να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα που με πλημμύρησαν και μην έχοντας τη δυνατότητα να αρθρώσω λόγο ικανό, κατέφυγα στο Μπαμπινιώτη.
Προχωρήστε λοιπόν να διακονείτε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Μπορείτε, άρα οφείλετε» με τις σκέψεις και τις πράξεις να μας ανεβάζετε πότε – πότε στον έβδομο ουρανό!!!
Στο «Νέον Λεξικόν» του Δημ. Β.Δημητράκου γράφει:
Ανθρωπισμός:
« 1. Η προς εξευγένισιν, ημέρωσιν του ανθρώπου παιδεία
2. το παιδευτικόν ιδεώδες, καθ’ ό, ο άνθρωπος πρέπει να μορφώνεται κατά το παράδειγμα των Αρχαίων Ελλήνων»!!!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Γ.ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ