Γίνε υπεύθυνος ιδιοκτήτης

Με αφορμή την εγκατάλειψη 2 σκυλιών στην περιοχή της Κολοφάνας θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα εξής:

Η εγκατάλειψη ζώου αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή για κάθε ζώο από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Γι’ αυτό αν υπάρχουν προβλήματα, μην εγκαταλείψετε τον σκύλο στο δρόμο, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο ή κάποιο κέντρο διάσωσης. Ο ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει επίσης να μεριμνά για τη στείρωση του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

Στην Αμοργό γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στο δρόμο και μέχρι στιγμής, με πολύ κόπο, αυτό το έχουμε καταφέρει. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη από την ανευθυνότητα κάποιων.

Επίσης απαγορεύεται η κακοποίηση των ζώων. Ως κακοποίηση ζώου ορίζεται στο νόμο ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Κακοποίηση είναι οι φόλες, η μόνιμη παραμονή ή ακόμα χειρότερα αλυσόδεση σκύλου σε αυλή ή μπαλκόνι ή ταράτσες, η έκθεση του στις καιρικές συνθήκες χωρίς κατάλληλη στέγη,  τροφή και νερό, ο υποσιτισμός,τα χτυπήματα, ο βασανισμός, οι κυνομαχίες, η θανάτωση κ.λπ.

Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Η καθημερινή φροντίδα του σκύλου δίνει ευχαρίστηση και πολλή αγάπη, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, καθώς οφείλουμε να ελέγχουμε την αναπαραγωγή του στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για τον έλεγχο του πληθυσμού των σκύλων. Ακόμα και όταν τα πράγματα περιπλέκονται, πρέπει να θυμάστε ότι ο σκύλος εξαρτάται από εσάς για τις ανάγκες του, όπως την υγεία, το φαγητό, τις βόλτες και το παιχνίδι του. Επιπλέον, οι πληθυσμοί αδέσποτων σκύλων ενέχουν διάφορους κινδύνους, όπως αρρώστιες, επιθετική συμπεριφορά και ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο σκύλος συνεπάγεται σημαντικές ευθύνες, όπως τη φροντίδα της υγείας και της ευημερίας του.

  1. Σημάνετε ηλεκτρονικά και καταγράψτε τον σκύλο σας
  2. Εμβολιάστε τον σκύλο σας
  3. Αποφύγετε τις ανεξέλεγκτες γέννες – στειρώστε το σκύλο σας
  4. Κάντε τακτικά επισκέψεις στον κτηνίατρο
  5. Φροντίζετε την υγεία του ζώου σας
  6. Αναζητήστε βοήθεια για το κατοικίδιό σας σε περίπτωση ανάγκης
  7. Μην εγκαταλείπετε το σκύλο σας

Για αυτό σκεφτείτε πολύ σοβαρά την απόκτηση ενός σκύλου

Παρακαλούμε επίσης τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην αφήνουν τα ζώα τους να φεύγουν από το χώρο τους και να κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους. Ειδικότερα ο ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει:

α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό,

β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους,

γ) υποχρεούται για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.

Πρέπει δε να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας. Η περισυλλογή των περιττωμάτων του ζώου μας αποτελεί στάση ζωής απέναντι στο περιβάλλον και στους γύρω μας, ενώ η μη περισυλλογή τους καθίσταται πλέον και παράνομη σύμφωνα με το νόμο 4235/2014 και διώκεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Ζούμε μαζί, ας κάνουμε αυτή τη συνύπαρξη καλύτερη