Ολοκληρώνεται σταδιακά η λειτουργία του αναβαθμισμένου εμπορικού δικτύου οπτικών ινών της COSMOTE η οποία ξεκίνησε στις 21η Σεπτέμβριου. Σας παραθέτουμε οδηγίες χρήστη του δικτύου για τον τρόπο που μπορούν οι συνδρομητές των εταιρειών τηλεφωνίας να αποκτήσουν πρόσβαση στις αναβαθμισμένες ταχύτητες και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της COSMOTE και στο https://www.cosmote.gr/selfcare/jsp/diathesimotita-adsl-vdsl-cosmotetv.jsp?ct=bus&fbclid=IwAR2cGIA1_I_YFvSD5PjDzbcrd7FUr6xi3OMq2Rd7-s7UE1MMcyAqENXG-NM
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ FIBER TAXYTHTAΣ ΕΩΣ 50 MBPS
(από Χαρικιόπουλος Χρήστος, Κατάπολα, Αμοργός)
Καλείτε το 13888 και συνδέεστε με εκπρόσωπο της Cosmote. Κατόπιν τους ενημερώνετε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα στην περιοχή για το vdsl έως 50 mbps, τους δηλώνετε ότι θέλετε να καταχωρήσετε την αίτηση στο σύστημα τους και θέλετε να σας αναφέρουν τα διαθέσιμα πακέτα που υπάρχουν την χρονική αυτήν στιγμή.
Το επόμενο βήμα αφού έχετε αποδεχτεί το πακέτο που ταιριάζει σε εσάς είναι να περιμένετε την αναβάθμιση έως δώδεκα ημέρες (συνήθως 3-4 μέρες κάνει) ώστε να μεταβείτε στην νέα τεχνολογία μέσω της κοντινής καμπίνας που έχει αναβαθμίσει η COSMOTE και να απολαμβάνετε γρήγορο ΙΝΤΕΡΝΕΤ έως 50mbps (στο μέλλον με την τεχνολογία vectoring θα φτάνει έως 100mbps)
Η αύξηση της ταχύτητας επιτυγχάνεται με τις οπτικές ίνες οι οποίες έρχονται από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ (πχ στην ΧΩΡΑ) μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή (ΚΑΜΝΠΙΝΑ VDSL) της εκάστοτε περιοχής που πλέον αναλαμβάνει ρόλο ”ΜΙΝΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ” (μειώνοντας σημαντικά την απόσταση) και από εκεί φτάνει στο σπίτι μας με το κλασσικό χάλκινο καλώδιο που προϋπήρχε.
Το πλεονέκτημα της οπτικής ίνας είναι ότι τα δεδομένα μεταφέρονται από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ με ταχύτητες πολύ υψηλές χωρίς να δέχεται εξωτερικές παρεμβολές όπως στο κλασσικό χάλκινο δίκτυο που υπήρχε παλιότερα και ήταν επιρρεπής στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Το επόμενο βήμα ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FIBER TO THE HOME (FFTH) που σημαίνει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και μπορεί να αγγίξει ταχύτητες ύψους 1GBPS (έχουμε μέλλον ακόμα για αυτό!!!).
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΟΤΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑI:
1) Χαμηλό κόστος. Η δημιουργία ενός καλωδίου οπτικών ινών είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, σε σχέση με ένα χάλκινο καλώδιο ίδιας απόστασης και δυνατοτήτων. Αυτό ωφελεί αρχικά τους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι με μικρότερο κόστος παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Τελικά αυτό μειώνει και τις ανάγκες απόσβεσης εξόδων των παρόχων, επομένως ωφελεί και τον καταναλωτή, που επιβαρύνεται με μικρότερες χρεώσεις για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί.
2) Υψηλό bandwidth, το οποίο ξεπερνά κατά εκατοντάδες φορές αυτό ενός κοινού καλωδίου. Οι υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, εξασφαλίζουν ταχύτητες της τάξεως των Gbps, που με τη σειρά τους προσφέρουν αστραπιαία διαμεταγωγή δεδομένων και αξιόπιστες υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω πρωτοκόλλου IP.
3) Μικρή εξασθένιση του σήματος, χάρη στην υψηλή ποιότητα του γυαλιού που χρησιμοποιείται ως μέσο μετάδοσης. Ακόμη και αν υπάρξει εξασθένιση σήματος, αυτό ενισχύεται πολύ εύκολα μέσω των κατάλληλων ενισχυτών.
4) Μικρές απαιτήσεις σε ενέργεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές απώλειες σήματος, καθώς και στον τρόπο μετάδοση δεδομένων, δηλαδή με τη χρήση φωτεινής δέσμης, που απαιτεί πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το ηλεκτρικό σήμα.
5) Αμιγώς ψηφιακό σήμα, που εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα επικοινωνίας και αποφυγή προβλημάτων που θα προκύπταν σε μια αναλογική μετάδοση. Στον κόσμο της ψηφιακής πληροφορίας, τα δεδομένα αναπαρίστανται από τους αριθμούς 0 και 1, οι οποίοι ονομάζονται bits. Το 0 ισοδυναμεί με την κατάσταση «κλειστό» και το 1 με την κατάσταση «ανοικτό». Μια ακολουθία 8 bits σχηματίζουν 1 ψηφιακή λέξη που λέγεται byte ή octet. Οι οπτικές ίνες μεταδίδουν τις φωτεινές αναλαμπές με υψηλή αξιοπιστία, μεταφέροντας τα bytes με πολύ μικρότερες αλλοιώσεις σε σχέση με αυτές ενός κοινού καλωδίου δικτύου, ή μιας ασύρματης σύνδεσης δεδομένων.
6) Υψηλή διαθεσιμότητα, που οφείλεται κυρίως στην ανθεκτική κατασκευή των σύγχρονων οπτικών καλωδίων, που μειώνει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο εξωτερικής ζημιάς.
7) Μικρές διαστάσεις και βάρος, καθώς ένα μικρό και ελαφρύ καλώδιο οπτικών ινών, μεταφέρει πολύ περισσότερα δεδομένα από ένα μεγαλύτερο και πιο βαρύ χάλκινο καλώδιο. Έτσι, απαιτείται πολύ λιγότερος χώρος για την υλοποίηση ενός δικτύου οπτικών ινών.
ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ.