Σας ανακοινώνομε και σας προσκαλούμε το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώραν 21.00 να παρακολουθήσετε την παράσταση «Μελίσσια», η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την αίθουσα του Θεάτρου REX (του Εθνικού Θεάτρου) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αιγιάλης- Θολαρίων, μέσω του καναλιού της Βουλής και σε συνεργασία με το Δήμο.

Μια ιστορία που μας κλείνει το μάτι σαν γνώριμή μας από καιρό. Ίσως διότι την έχουμε ζήσει. Μάλλον επειδή έχουμε ακούσει γι’ αυτή. Ενδεχομένως γιατί φανταζόμαστε ότι πράγματι μπορεί να ισχύει. Σίγουρα γιατί τα Μελίσσια βρίσκονται… κοντά μας. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε τέσσερις τοίχους, χωρίς τίποτε να εμποδίζει τον συγγραφέα να στήσει κόσμους εντός κι εκτός τους. Ένα κείμενο αμιγώς θεατρικό από την πρώτη του σύλληψη επιδιώκει έναν «ανυψωμένο ρεαλισμό». Το γνωρίσαμε με επιτυχία σε μορφή αναλογίου το 2012 στις Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και ως μυθιστόρημα με την ίδια πάντα θεατρική ένταση.

Ο βραβευμένος πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, παραδίδει μια ανάγλυφη ακτινογραφία των προβληματικών οικογενειακών σχέσεων που προκαλεί η παρουσία μιας μητέρας πρωταρχικής φιγούρας – μιας βασίλισσας μέλισσας. Ο Γιώργος Παλούμπης, με εξαιρετικά δείγματα γραφής στο ρεαλιστικό θέατρο, επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη παράσταση «Αόρατη Όλγα». Με γνώση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας αναμετριέται ξανά με το σύγχρονο ελληνικό έργο και καταθέτει τη δική του ερμηνεία πάνω στη μητρική κυριαρχία.

Σ’ ένα αστικό σπίτι κάπου στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στα Μελίσσια, η ιδιοκτήτρια υποδέχεται τους πιο κοντινούς της ανθρώπους: την κόρη της με τον σύζυγό της, τον γιο της και μια νεαρή κοπέλα, που όταν αποκαλύπτει την ταυτότητά της αλλάζει τα δεδομένα της οικογενειακής συνεύρεσης. Η συγγραφική ιδιότητα της κατάκοιτης ιδιοκτήτριας, της Αγάπης, δημιουργεί την αίσθηση πως, ό,τι διαδραματίζεται μεταξύ τους, είναι επινοημένες ιστορίες που βγαίνουν από τα χειρόγραφα των βιβλίων της.

Συντελεστές παράστασης

Γιώργος Παλούμπης
Σκηνοθεσία

Νατάσσα Παπαστεργίου
Σκηνικά – Κοστούμια

Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός Φωτισμώ
ν
Νίκος Κυπουργός
Μουσική

Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη

Βιβή Σπαθούλα
Δραματολόγος παράστασης

Ένη Σεμίνη
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου

Χρόνης Τζήμος
Κομμώσεις – Περούκες

Ρούλα Λιανού
Σχεδιασμός μακιγιάζ

Διανομή ρόλων

Μπέττυ Αρβανίτη
Αγάπη

Νίκος Χατζόπουλος
Άντρας

Μαρία Κεχαγιόγλου
Ειρήνη

Νίκος Αρβανίτης
Ανέστης

Κώστας Βασαρδάνης
Κυριάκος

Νεφέλη Κουρή
Ίρις