Με ευλάβεια και  λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο εμβληματικό μοναστήρι της Αμοργού, την Παναγία Χοζοβιώτισσα. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την παραμονής της εορτής σε κλίμα κατάνυξης. Χοροστάτησε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης ποτέ Θήρας κ. Επιφάνιος, πλαισιωμένος από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Σπυρίδων Δεναξά , τον  Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμοργού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Θεολογίτη και κληρικούς της Αμοργού.

Την κυριώνυμη ημέρα, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ποτέ Θήρας κ. Επιφανίου, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού κ. Δωροθέου Β’.

Στο κήρυγμα του  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’  αναφέρθηκε στην ιστορία της  Εικόνας της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης, ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Γέροντα Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής για την μέριμνά του προς αυτήν και ανήγγειλε την άφιξη και ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, καλώντας τους πιστούς να τον στηρίξουν και να τον περιβάλλουν με αγάπη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τους ύμνους της οποίας απέδωσε ο Ιεροψάλτης Νικόλαος Ταμπρατζής, παρετέθη από τον Ηγούμενο Μοναστηριακή δοχή.

Πλήθος κόσμου, από όλα τα χωριά της Αμοργού, τα γύρω νησιά, αλλά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, κατέκλυσε το Μοναστήρι, ώστε να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.Μετά την ακολουθία του Εσπερινού μοιράστηκαν στους πιστούς και στους επισκέπτες του μοναστηριού, φάβα, χαλβάς, παραδοσιακά γλυκά και άρτος και μετά τη θεία Λειτουργία ο παραδοσιακός μπακαλιάρος.

 Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν ακολουθώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις οδηγίες τις Πολιτείας για τον περιορισμό της πανδημίας ενώ οι πιστοί σε όλο τον κόσμο είχαν την δυνατότητα να τους παρακολουθήσουν και ακούσουν μέσα από το SyrosTV1 και το Ραδιοφωνικό Σταθμό στην Εκκλησίας.

Με την παρουσία τους στην Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης τίμησαν την εορτή της Παναγίας ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Βρούτσης, η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Αικατερίνη Μονογιού, ο Έπαρχος Νάξος κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μάινας.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε « Με κατάνυξη, ευλάβεια και την λαμπρότητα που αρμόζει εορτάσαμε την προστάτιδα της Αμοργού, την Παναγία Χοζωβιώτισσα. Το στήριγμα των απανταχού πιστών Αμοργίνων, των οποίων η σκέψη και η καρδιά βρισκόταν αυτές τις μέρες στον ιερό βράχο από όπου η προσευχή μας ταξίδεψε πέρα από τα σύνορα του Αιγαίου. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου  αλλά και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που με υπομονή και τηρώντας όλες τις οδηγίες προσκύνησαν τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας. Επιπλέον ευχαριστώ τους εκλεκτούς καλεσμένους και μέσα από την καρδιά μου  όσους βοήθησαν στην οργάνωση της Εορτής. Εύχομαι με την Προστασία της Παναγιάς να ανταμώσουμε του χρόνου περισσότεροι και χωρίς περιορισμούς στη Χάρη της.»

Δείτε ΕΔΩ την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

https://www.youtube.com/watch?v=OmRL7JMWsIo

Δείτε εδώ το Μέγα Εσπερινό