Επιστολή με πολλούς αποδέκτες απέστειλε ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος, στις 30 Ιουλίου 2020 εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια για την διατήρηση των περιορισμών στα πρωτόκολλα ακτοπλοΐας γεγονός που οδηγεί στον «στραγγαλισμό κάθε προσπάθειας ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο Δήμαρχος Αμοργού ζητά την επανεξέταση της αύξησης των πρωτοκόλλων και τονίζει πως «οι νησιώτες αποτελούμε το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα ζούμε με τον εφιάλτη της οικονομικής κατάρρευσης.»

Η επιστολή εστάλη προς τους υπουργούς: Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Επίσης κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, τους Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα, Νίκο Συρμαλένιο, στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, στην ΚΕΔΕ και στη ΣΕΕΝ.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλα Ακτοπλοΐας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την διατήρηση των περιορισμών στα πρωτόκολλα της ακτοπλοΐας. Αποτέλεσμα της παράτασης των περιορισμών είναι ο στραγγαλισμός κάθε προσπάθειας ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών μας. Από τα μέσα Ιουλίου λόγω της υφιστάμενης κατάστασης δεν υπάρχει διαθεσιμότητα εισιτηρίων ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση επισκεψιμότητας προς τα νησιά μας.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας καταβάλλαμε από κοινού, Πολιτεία, κάτοικοι και επαγγελματίες, μεγάλη προσπάθεια για να θωρακίσουμε υγειονομικά τα νησιά μας. Τα διατηρήσαμε ασφαλή προβάλλοντας διεθνώς την εικόνα της νησιωτικής Ελλάδας ως Covid Free προορισμό.

Η απόφαση παράτασης των περιορισμών στα πρωτόκολλα της ακτοπλοΐας ακυρώνει όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την οποία είμαστε υπερήφανοι και αντιβαίνει και τις ίδιες σας τις εκτιμήσεις όπως έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα.

Την κρίνουμε αδικαιολόγητη διότι και τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται με απόλυτη ευθύνη και θρησκευτική ευλάβεια, από τα πλοία της ακτοπλοΐας και τα επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιεύετε δεν την στοιχειοθετούν. Επιπλέον είναι άδικη σε σχέση με τις αεροπορικές μεταφορές που εκτελούνται χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι νησιώτες αποτελούμε το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα ζούμε με τον εφιάλτη της οικονομικής κατάρρευσης. Σας ζητάμε να επανεξετάσετε άμεσα το θέμα της αύξησης των πρωτοκόλλων και να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας.

Πρωτόκολλα Ακτοπλοΐας PDF…

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ