Με αφορμή τα συμβάντα, που έλαβαν χώρα στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο χωριό της Λαγκάδας και ειδικότερα την τοποθέτηση δηλητηριασμένης τροφής σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού σε αδέσποτα ζώα αποτελεί κακοποίηση και διώκεται ποινικά. Ο Ν.4039/2012 δίνει την ευχέρεια στις αρχές να δράσουν αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, χωρίς να απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα. Τα δε πρόστιμα κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης.

Όλα τα χρόνια καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τη φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού και το Δήμο Αμοργού, με προγράμματα στειρώσεων με σκοπό να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων, ώστε να αποφεύγονται πρακτικές όπως αυτές. Με την τοποθέτηση δηλητηριασμένων τροφών διάσπαρτα σε ένα χωριό και θέτοντας σε κίνδυνο κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή τόσο αδέσποτων όσο και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ματαιώνεται κάθε προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Δήμος. Ματαιώνεται και κάθε άλλη προσπάθεια όσων έχουν βοηθήσει και προσπαθήσει να υπάρξει μια αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και αδέσποτων ζώων.

Ως Δήμος, σαφώς καταδικάζουμε αυτού του είδους τις ενέργειες, που αν μη τι άλλο αποτελούν δυσφήμιση για τον τόπο μας και ζητάμε την αμέριστη συνεργασία σας, καταγγέλλοντας ανάλογες πράξεις, όποτε πέφτει στην αντίληψή σας.

Επίσης, σας παρακαλούμε, όταν υλοποιούνται προγράμματα στειρώσεων από το Δήμο Αμοργού ή από την Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού, να είστε συνεργάσιμοι και να μην παρεμποδίζετε το έργο των εθελοντών, ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες εικόνες στο μέλλον.

Η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων καθώς και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα άλλα έμβια όντα σαν άνθρωποι είναι δείγμα πολιτισμού, αγάπης και ανθρωπιάς.