Το φετινό ταξίδι της εκπομπής Ελλήνων Δρώμενα στην συχνότητα της ΕΡΤ3 ξεκινάει με την ξεχωριστή ιστορία ενός νέου μουσικού και ενός μοναδικού νησιού. Με την ιδιαίτερη βιογραφία του βιολιστή Γιακουμή Γαβρά στην υπέροχη Αμοργό!

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα προτείνει στο ευρύ κοινό ένα νέο βιολιστή με ξεχωριστό ταλέντο στην τέχνη του, τον Γιακουμή Γαβρά. Ένα εξαιρετικό δεξιοτέχνη που στο βιολί του καθρεφτίζει την απαράμιλλη μουσικοχορευτική υπόσταση της Αμοργού.

Ο Γιακουμής Γαβράς μας ξεναγεί στους τόπους και στους ανθρώπους της Αμοργού, αποκαλύπτοντας στο φακό της εκπομπής την βιωματική επαφή του, τόσο με τους ανθρώπους της μουσικής τέχνης του, όσο και με την παράλληλη αγροτική του δραστηριότητα στο κύκλο του χρόνου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του για μόνιμη διαμονή στο νησί του.

Ο Γιακουμής Γαβράς ως ξεναγός και ερμηνευτής της μουσικοχορευτικής ανθολογίας της Αμοργού, μας παρουσιάζει αποκαλυπτικά τα ξεχωριστά ιδιώματα των επιμέρους τόπων και των ανθρώπων του νησιού, επισκεπτόμενος τους συναδέλφους και δασκάλους του μουσικούς και «συνδιαλέγεται» μουσικά μαζί τους. Μέσω της μουσικής, μας μεταφέρει παραστατικά σε χρόνους, εποχές, ήθη και συμπεριφορές άγνωστες στο ευρύ κοινό επισκεπτών της Αμοργού. Στις εποχές που μεσουρανούσαν οι ένδοξοι συνάδελφοί του βιολιστές, ο Μ. Σκοπελίτης, ο Γ. Νομικός – Καζατζίδης και ο Ν. Στεφανόπουλος.

Ο φακός της εκπομπής εισχωρεί και καταγράφει την συνήθως αθέατη δράση της καθημερινότητας του Γιακουμή Γαβρά, εμφανίζοντας μια πολύπλευρη επενέργεια γύρω από τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής του και της αγροτικής οικονομίας των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι η καλλιέργειες, τα αλωνίσματα, η κτηνοτροφική παραγωγή κ.α. στον κύκλο του χρόνου.