Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, με την παρουσία πλήθους κόσμου και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλουπραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού. Ένα έργο που αποτελούσε αίτημα των αλιέων του νησιού για δεκαετίες και λύνει οριστικά το πρόβλημα της προστασίας των αλιευτικών σκαφών, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού  και αναδεικνύει με μοναδικότητα  την γραφικότητα του παραδοσιακού οικισμού του Ξυλοκερατιδίου.

Τον Αγιασμό τέλεσαν ο Σεβασμιότατος πρώην Θήρας Επιφάνιος Αρτέμης, ο Ηγούμενος της Μονής Χοζοβιωτίσης αρχμανδρίτης ΣπυρίδωναςΔεναξάς και οι ιερείς του νησιού.

Τη κορδέλα των εγκαινίων, εν μέσω των συριγμών των καϊκιών, έκοψαν ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Σεβασμιότατος Επιφάνιος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κα Ευδοκία Κατσάνη και ο κ.Μιχάλης Κρόσμαν Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού .

Μηνύματα για την τελετή των εγκαινίων απέστειλαν ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, κ Φίλιππος Φόρτωμαςκαι ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος.

Η πορεία του έργου

Για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού» ανατέθηκε μελέτη σε ιδιώτη μελετητή Λιμενολόγο-Μηχανικό η οποία αφού ολοκληρώθηκε, υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από το Δήμο Αμοργού για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την αρ. 533/27-02-2019 απόφαση του  Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα  με το ποσό των 1.750.606,00 €.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 25-09-2019 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Κοιν/ξία UTC TEAM Τεχνική Ι.Κ.Ε.-Κυριάκος Μ. Παπαγεωργίου» με μέση έκπτωση 27,14 %,  η οποία  στις  17-02-2020 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 1.257.448,78 € για την υλοποίησή του. Για την άρτια και λειτουργική  ολοκλήρωση του έργου υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στις 19-04-22 ποσού 183.544,69 €.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την διαμόρφωση προστατευμένης λιμενολεκάνης και την κατασκευή των αναγκαίων κρηπιδωμάτων και μόλων στο «Ξυλοκερατίδι» Καταπόλων Αμοργού με τις κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση και τον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών  σκαφών.  Έχει δυνατότητα ελλιμενισμού  22 μικρών και μεγάλων αλιευτικών σκαφών και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες  του αλιευτικού στόλου των Καταπόλων Αμοργού.

Το έργο περαιώθηκε στις 31-05-2022 και παραδόθηκε προς χρήση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού και στους αλιείς του νησιού.

Σίμος Κεδίκογλου:  Το Αμοργόραμα πρότυπο για όλη  την Ελλάδα

«Είναι από τις ευτυχείς ημέρες ενός πολιτικού όταν έχει την ευκαιρία να παρίσταται στα εγκαίνια ενός σημαντικού Αλιευτικού Καταφυγίου, ενός έργου που το χρωστούσαμε στους αλιείς του νησιού οι οποίοι αγωνιούσαν κάθε φορά όπου επικρατούσε κακοκαιρία καθώς έπρεπε να μεταφερθούν με τα σκάφη τους στην άλλη άκρη του νησιού και να δώσουν αγώνα για να σώσουν το βίος τους. Ένα από τα προβλήματα των θάλασσών μας είναι η μείωση των ιχθυαποθεμάτων, η ρύπανση των θαλασσών μας. Οπότε, όταν με επισκέφτηκε στο ΥπΑΑΤ ο Μιχάλης Κρόσμαν εκπροσωπώντας τον σύλλογο των αλιέων για να με ενημερώσει για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει μαζί με τον Δήμαρχο, ήμουν πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στην Αμοργό, πρέπει να γίνει μοντέλο για όλα τα νησιά, για όλες τις ακτές της χώρας μας».

Ελευθέριος Καραΐσκος: Απαντάμε με πράξεις στις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.

«Σεβασμιότατε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία  Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή, μία γιορτινή ημέρα Έργου και Δημιουργίας  για την Αμοργό μας. Η ημέρα των εγκαινίων του Αλιευτικού Καταφυγίου στο ΞυλοκερατίδιΚαταπόλων. Η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου αποτελούσε πάγιο αίτημα των αλιέων και της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες. Από σήμερα λύνεται οριστικά το πρόβλημα της προστασίας των αλιευτικών σκαφών, τα οποία πλέον θα ελλιμενίζονται στο Ξυλοκερατίδι και δε θα υφίστανται ζημιές σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Οι αλιείς πλέον αποκτούν ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, ενώ παράλληλα  η ομορφιά και η γραφικότητα του παραδοσιακού οικισμού του Ξυλοκερατιδίουαναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο.

Με το σπουδαίο αυτό έργο, το οποίο ως Δήμαρχος έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω, ενδυναμώνουμε την υφιστάμενη δραστηριότητα της αλιείας και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα την οικονομία της Αμοργού προσθέτοντας υπεραξία στο τουριστικό προϊόν. Είμαστε υπερήφανοι για τις συνέργειες που καταφέρνουμε. Τους πολύτιμους και δυναμικούς συνοδοιπόρους μας, στην κοπιαστική αλλά υπέροχη διαδρομή για την ανάπτυξη του νησιού μας.  Σε κάθε βαθμό διοίκησης και εξουσίας.

Ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος από την πρώτη επαφή που είχαμε, στάθηκε στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των αλιέων και όχι μόνο, είναι σήμερα μαζί μας εδώ και τιμά το νησί μας με την παρουσία του. Ευχαριστώ το επιτελείο του και την διαχειριστική αρχή του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας  για την υποστήριξη που μας παρείχαν σε κάθε φάση υλοποίησης του έργου.  Εκφράζω επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας στα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για την ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο,για την δική τους συμβολή στην ωρίμανση του έργου. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπεί σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων, Ευδοκία Κατσάνη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, τον αείμνηστο Μιχάλη Κωβαίο τον τελευταίο κοινοτάρχη Καταπόλων και πρώτο Δήμαρχο Αμοργού που οραματίστηκε πριν 25 χρόνια την κατασκευή σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή και δρομολόγησε την υλοποίηση τους. Τον Νικόλαο Φωστιέρη που ανέθεσε το 2009 τις αρχικές μελέτες του σημερινού έργου, το οποίο και ενέταξε σε χρηματοδότηση στην τρίτη θητεία του το 2019. Τον Νικήτα Ρούσσο για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του έργου το 2013.

Μας τιμά σήμερα εδώ με την παρουσία του ο Λιμενάρχης Νάξου, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Αλέξης Αποστολόπουλος ο οποίος σε άψογη συνεργασία με τον προϊστάμενο του Λιμενικού Σταθμού Αμοργού  σημαιοφόρο ΛΣ Αντρέα Μπονίδη συνέβαλαν καθοριστικά στην ομαλή έναρξη, εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου μας και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο κ. Γεώργιο Κωβαίο και τον μηχανολόγο Κώστα Ρούσσο που ήταν επιφορτισμένοι με την επίβλεψη του έργου. Τις διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων του νησιού μας για την εξαιρετική συνεργασία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Τον βασικό μελετητή και τεχνικό σύμβουλο του έργου Πολιτικό Μηχανικό-ΛιμενολόγοΑκτομηχανικό κ. Σπύρο Γουλουμή, και τους συνεργάτες του  στο Μελετητικό Γραφείο Υδροεξυγιαντική ΕΕ καθώς και την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία  Κοιν/ξία UTC TEAM Τεχνική Ι.Κ.Ε.-Κυριάκος Μ. Παπαγεωργίου.  

Μα πάνω από όλους ευχαριστώ του κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής που με υπομονή και κατανόηση υπέμειναν την δεδομένη όχληση και ταλαιπωρία που δημιουργεί η κατασκευή ενός  Έργου. Πίστεψαν όμως και εκείνοι στην αναγκαιότητα και στην χρησιμότητα του.

Η λειτουργία μια  σημαντικής λιμενικής υποδομής για το νησί μας, όπως είναι το αλιευτικό καταφύγιο αποτελούσε προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.  Είναι ένα έργο που σας ανήκει. Ένα έργο που οι κάτοικοι του νησιού το έχετε διεκδικήσει με επιμονή και υπομονή εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα λοιπόν έφτασε η ώρα της επιβράβευσης. Το σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο των Καταπόλων είναι μια πραγματικότητα.

Ένα έργο που επιτέλους δίνει τέλος στην χωρίς λόγο ταλαιπωρία όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη θάλασσα.  

Συμπατριώτες,

Σήμερα,  αποδεικνύουμε ως Δημοτική Αρχή πως δίνουμε διέξοδο και λύσεις σε όσα, στο παρελθόν  φάνταζαν  δύσκολα και ακατόρθωτα. Με Συμμετοχή και Δημιουργία  επιλέγουμε να βαδίζουμε στο Φως, με αισιοδοξία και περηφάνια, αφήνοντας στη μοίρα τους εκείνους που κοιτούν και μιλούν μόνο για το σκοτάδι.Στη μιζέρια της στείρας κριτικής παρουσιάζουμε το έργο μας και τη προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά για μια καλύτερη Αμοργό. Με έργα πνοής,  ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες απαντάμε με πράξεις στις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Με έργα που σέβονται και αναδεικνύουν την μοναδικότητα του νησιού μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι παλεύουμε με ειλικρίνεια, με αγάπη και σεβασμό για τον κάθε πολίτη, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για καλλίτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους της Αμοργού. Δίχως διαχωρισμούς, δίχως προκαταλήψεις. Γι’ αυτό μας εμπιστευτήκατε και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Αγαπητοί,

Μια μεγάλη μέρα όπως η σημερινή είναι λογικό να είναι γεμάτη από τιμές, ευχαριστίες και ευχές. Αλλά μια παρουσία ανάμεσά μας, γεμίζει αγάπη και ευλογία τον τόπο μας.

Σε ευχαριστούμε, πνευματικέ δάσκαλε μας, σεβασμιότατε Επιφάνιε  που βρίσκεσαι και σήμερα εδώ κοντά μας και με την συγκινητική σου παρουσία σκορπίζεις την ευλογία

Μιχάλης Κρόσμαν: Αισθάνομαι περήφανος για τους Αμοργιανούς ψαράδες

«Σεβασμιώτατε, κύριε υπουργέ, κύριε δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του επαγγελματικού αλιευτικού συλλόγου Αμοργού την χαρά, αλλά και την ικανοποίηση για τη σημερινή ημέρα. Για εμάς τους ψαράδες τα ατέλειωτα ξενύχτια, που τρέχαμε να σώσουμε τις περιουσίες μας, πολλές φορές με κίνδυνο την ίδια τη ζωή μας, πήραν τέλος. Για εκατοντάδες χρόνια, οι ναυτικοί και οι ψαράδες γύριζαν στο λιμάνι των Καταπόλων, αλλά λιμάνι δε βρίσκανε. Το αλιευτικό καταφύγιο Καταπόλων, ένα έργο, του οποίου η μελέτη ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εκτελέστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την τωρινή δημοτική αρχή.

Ευχαριστούμε, επίσης, τον εργολάβο που ήταν πάντα ανοιχτός στις προτάσεις μας, πάντα βέβαια στα πλαίσια της μελέτης. Κύριε υπουργέ, η παρουσία σας επιβεβαιώνει τη στήριξη σας στο όραμα μας για καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια, δηλαδή το Αμοργόραμα.

Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος για τους Αμοργιανούς ψαράδες, που αρχικά συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διαχείρισης: για τη βιωσιμότητα της παράκτιας αλιείας,την προστασία των αποθεμάτων, γιατί ψαράδες χωρίς ψάρια δε γίνεταικαι εξίσου σημαντικό, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Όχι μόνο το πίστεψαν, αλλά το έκαναν!

Με επαγγελματισμό και ναυτοσύνη, από πέρυσι μάζεψαν πάνω από 15 τόνους σκουπιδιών και πλαστικών από τις ακτές της Αμοργού. Μόνοι μας ξεκινήσαμε, αλλά από τα πρώτα βήματα είχαμε πλάι μας τον Δήμο Αμοργού και την τοπική κοινωνία. Δεν ξεχνάμε τους εθελοντές, ντόπιους και ξένους, που βρέθηκαν μαζί μας στις δράσεις καθαρισμού.Από την πρώτη στιγμή είχαμε και έχουμε και θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη του CycladesPreservation Fund. Ένα μικρό μέρος της βοήθειας είναι και το μηχάνημα που βλέπουμε εδώ στη γωνία που θα κρατήσει το λιμανάκι καθαρό. Επίσης, να αναφέρουμε και την Εναλεία, που μας έδωσε λύση στην ανακύκλωση. Όπως είναι γνωστό τα απορρίμματα έφυγαν από την Αμοργό για να καταλήξουν σε οργανωμένη ανακύκλωση στην Αττική. Από την Εναλεία και το CPF υπήρξε τον περασμένο χειμώνα μία και έτσι μπόρεσε ο σύλλογος μας να επιδοτεί τους ψαράδες να αλλάξουν τα δίχτυα τους σε πιο βιώσιμα. Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2023 από το Cyclades Preservation Fund.

 

Σημαντική είναι και η χορηγία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ταμείου της ΔΕΗ και το Πράσινου Ταμείου. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησε αλιευτική μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη συλλογή στοιχείων, δηλαδή να ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία των αποθεμάτων. Αν δεν κάνω λάθος, είναι και η πρώτη αλιευτική μελέτη που γίνεται για την παράκτια αλιεία στην Ελλάδα.

Την μελέτη χρηματοδοτούν το Blue Marine Foundation και το Cyclades Preservation Fund. Σε κάθε δρόμο, που είναι δύσκολος, σημαντικό είναι το πρώτο βήμα. Στο νησί της Αμοργού έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα. Σας ευχαριστούμε όλους, που είστε στο πλευρό μας! Καλή μας δύναμη