Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, για την κατάργηση των ανταποκριτών ΟΓΑ-eΕΦΚΑ, μεταξύ των άλλων και στο Δήμο Αμοργού..

Σε επιστολή του ο κ. Ελευθέριος Καραΐσκος τονίζει πως η απόφαση καταστρατηγεί τις επιταγές του Συντάγματος για την νησιωτικότητα και δεν συμβαδίζει ούτε με τις προθέσεις ούτε και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των νησιωτών των απομακρυσμένων νησιών της πατρίδας μας.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους Βουλευτές Κυκλάδων, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και στον Διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικά η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ανωτέρω σχετική επιστολή του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο θεσμός που υπηρέτησε επί 60 χρόνια τους αγρότες του απομακρυσμένου μας νησιού, από σήμερα καταργείται. Πέραν της έκπληξης που μας δημιουργεί αύτη η ξαφνική απόφαση, μας γεμίζει και εμάς, ως τοπική διοίκηση αλλά και τους δημότες μας με θυμό και απορία.

Με θυμό αφού καταστρατηγεί τις επιταγές του Συντάγματος για την νησιωτικότητα και απορία, αφού δεν συμβαδίζει ούτε με τις προθέσεις ούτε και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μας για την ενίσχυση των νησιωτών των απομακρυσμένων νησιών της πατρίδας μας.

Αντίθετα με αυτές, από αύριο οι αγρότες μας και δη οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι αγρότες, οι οποίοι δεν κατέχουν τεχνολογικές γνώσεις και μέσα, θα πρέπει για μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών τους υποθέσεων να πραγματοποιούν ένα στην καλύτερη περίπτωση ημερήσιο ταξίδι στο νησί της Νάξου, καιρού επιτρέποντος και χωρίς την βεβαιότητα ότι θα ολοκληρώσουν τις υποθέσεις αυτές.

Αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία, το κόστος και την ανισότητες στην πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες που γεννά αυτή η απόφαση. Ειδικά το κόστος που θα βαρύνει τους ασφαλισμένους είναι υπερμέγεθες σε σχέση με την πενιχρή αμοιβή του Ανταποκριτή, ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει καλύψει εδώ και δεκαετίες αποτελεσματικά τις ανάγκες ενημέρωσης και διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων του ΟΓΑ.

Κύριε Υπουργέ, απευθυνόμαστε σε εσάς γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας και σας ζητάμε να παρέμβετε ώστε να ανακληθεί η Σχετική απόφαση του Διοικητή του e- ΕΦΚΑ και να προωθηθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία να εξαιρεί από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 του Ν.4611/2019 τους νησιωτικούς δήμους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δήμαρχος Αμοργού

Καραϊσκος Ελευθέριος»