Νέα έκκληση για μειωμένες μετακινήσεις από τον Πειραιά προς την Αμοργό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επικοινωνίας» με τη Μάριον Μιχελιδάκη. Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στην ελλιπή ιατρική κάλυψη για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού και ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Αμοργού είναι σε επιφυλακή ακολουθώντας όλες τις οδηγίες και απαγορεύσεις.

Αγωνία για τις αυξημένες μετακινήσεις
«Η Αμοργός βρίσκεται σε επιφυλακή. Σε συνεργασία με όλους τους δημότες του νησιού ακολουθούμε όλες τις οδηγίες και τις απαγορεύσεις. Η αγωνία και ο φόβος είναι οι αυξημένες μετακινήσεις που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τον Πειραιά προς το νησί μας.Έφτασαν και 150 σε ενα δρομολόγιο όταν οι φυσιολογικές αυτή την περίοδο κυμαίνονται στις 45 αφίξεις. Μετά τη συγκρότηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, πήραμε κάποιες αποφάσεις και βγάλαμε οδηγία προς τον κόσμο, την οποία προέβαλλαν και τα ΜΜΕ, αποτρέποντας τον κόσμο να έρχεται στην Αμοργό γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Αποτρέψαμε κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να έρχονται γιατί υπαρχουν πολλοί Αμοργιανοί που ζουν στην Αθήνα και στην επαρχία »

Δεν υπάρχουν υποδομές στο Κέντρο Υγείας
Ο Δήμαχος Αμοργού επισήμανε την απουσία ιατρικών υποδομών: «Η κάλυψη δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουμε κρούσματα με κορωνοϊό. Σημερα παραλάβαμε δυο σετ εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο Κέντρο Υείας. Δεν έχουμε παραλάβει αντιδραστήρια για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια δείγματα ώστε να ξέρουμε τι συμβαίνει πάνω στην Αμοργό. Δεν υπάρχουν και οι υποδομές στο Κέντρο Υγείας. Μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά βραχείας νοσηλείας. Μια λοίμωξη αναπνευστικού δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Μόνο με διακομιδή. Μιλάμε συνήθως για αεροδιακομιδές και αν βοηθάει ο καιρός. Η οδηγία είναι να κάτσει ο κόσμος σπίτι του. Όπως έχουμε μειώσει τις μετακινήσεις και εμείς εσωτερικά στο νησί, να τις μειώσει και ο κόσμος από τον Πειραιά»

Μειώστε ταξίδια, εξόδους και επαφές
Τέλος, ο Δήμαρχος Αμοργού αναφέρθηκε και στο προφίλ των επισκεπτών: «Είναι φοιτητές που επιστρέφουν και προσπαθούμε μέσα από τις οικογένειες τους να τους συστήσουμε να μειώσουν τις εξόδους και τις επαφές. Οι ηλικιωμένοι που επιστρέφουν νιώθωντας μεγαλύτερη ασφάλεια στην Αμοργό και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί εποχικά στην εστίαση και στον τουρισμό. Αυτοί θέλουν να κάνουν τις ετήσιες συντηρήσεις. Οι τελευταίοι με τη νέα οδηγία των κλειστών καταστημάτων θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να ξεκινήσουν τις εργασίες άρα να προγραμματίσουν ανάλογα την επίσκεψη τους στην Αμοργό.