-Μιχαήλ Γ. Γεράκης –

*ένα κείμενο από τον δημοσιογράφο & συγγραφέα κ.Μιχάλη Στρατουδάκη

Έφυγε από κοντά μας ο εκλεκτός συμπολίτης μας Μιχαήλ Γ. Γεράκης από τα Κατάπολα. Υπήρξε υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος, υπηρετώντας στην περιοχήν Πειραιώς και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του εξέδιδε   εφημερίδα  με αντικείμενο τα λιμενικά θέματα από την οποία καυτηρίαζε καταστάσεις και προκάλεσε τελικώς την οργήν των θιγομένων οι οποίοι επεδίωξαν να απέλθει από την υπηρεσία ενωρίς.

Μετά την αποχώρηση του επέστρεψε στην Αμοργό. Ασχολήθηκε   με τα κοινά και εξελέγη Πρόεδρος της Κοινότητος Καταπόλων, αφού είχε διατελέσει και Σύμβουλος με προτάσεις και θέσεις που δεν άρεσαν σε όλους αλλά ήταν θετικές. Στα Κατάπολα εξέδιδε την εφημερίδα «Αμοργιανοί Ορίζοντες»  και ήταν δηκτικός σε πρόσωπα και γεγονότα. Ένεκα των αυστηρών θέσεών του απέκτησε πολλές αντιδράσεις αλλά τελικώς απεδείχθη ότι ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Η Κρατική αδιαφορία ήταν συνεχής στόχος του χωρίς να εξαιρούνται οι τοπικές αρχές.’Εθιγε με έντονο τρόπο τις ελλείψεις του νησιού και απαιτούσε την αποκατάστασή τους. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε από το 1990 έως το 2012. Επίσης υπήρξε και ποιητής με πολύ εμπνευσμένα στιχουργήματα. Μερικά από αυτά τα εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο «Ασημοστάλες».

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των θεμάτων του νησιού, πολύ κοινωνικός, ευπροσήγορος, γενναιόδωρος, πάντα γελαστός και αγαπητός από τους συνομιλητές του ιδίως, γιατί η παρέα του ήταν πάντα γεμάτη περιεχόμενον. Πίστευε στην ύπαρξη ανωτέρας δυνάμεως και κακώς πολλοί τον είχαν χαρακτηρίσει άθεο. Αναδείχθηκε με την όλην του συμπεριφορά και δράση σε σημαντικό παράγοντα στα Κατάπολα, σαν τους παλαιοτέρους τύπους τους οποίους όλοι συνεχώς ενθυμούμεθα. Και ο Μιχάλης Γεράκης, με την όλην του συμπεριφορά αυτοδικαίως κατατάσσεται σ’ αυτήν.